Για να μεταβείτε στην νέα ιστοσελίδα της  Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Μακεδονίας-Θράκης κάντε κλικ ΕΔΩ

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ POMELO

Στις 19 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το διεθνές διαδικτυακό συνέδριο POMELO "The Power of Voice, Music and Diversity", που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Spoleczna Akademia Nauk της Πολωνίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, στο οποίο συμμετέχει και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

 

Ιστοσελίδα του προγράμματος POMELO : https://pomelo-project.eu/el/

 

Η ομάδα εργασίας Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων          

Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης

 

Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης       

                                       

 

Περισσότερα...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ “POMELO”

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο ΔΩΡΕΑΝ διεθνές συνέδριο με τίτλο POMELO "The Power of Voice, Music and Diversity", που διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο SpolecznaAkademiaNaukτης Πολωνίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, στο οποίο συμμετέχει η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Το θέμα του συνεδρίου είναι η βελτίωση της αποτελεσματικής ένταξης της νεολαίας μεταναστών και της τοπικής κοινότητας της ΕΕ, μέσω της εφαρμογής καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθοδολογιών, εργαλείων και πρακτικών για τη διασφάλιση ισότητας και ευκαιριών και για συλλογική ανάπτυξη κοινοτήτων. Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και σε άτομα που ασχολούνται με την ένταξη προσφύγων και μεταναστών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα έχετε τη δυνατότητα επίσκεψης σε 3 εργαστήρια.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου 2021 και ώρα 14.00 Ελλάδος.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες και εγγραφές παρακαλώ πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.dpm.san.edu.pl/news/power-of-voice-melody-and-diversity-final-conference-online

Περισσότερα...

3ο ενημερωτικό δελτίο Παρά την πανδημία, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+‘POMELO’ δεν σταματά!

Η κοινή εκπαιδευτική δράση ολοκληρώθηκε διαδικτυακά με επιτυχία!

 

Στη σύγχρονη και εξ αποστάσεως εκπαιδευτική δράση που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 27 Νοεμβρίου, συμμετείχαν 18 νέοι εργαζόμενοι από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία και την Πολωνία.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκπαιδευτικής δράσης, οι εταίροι του προγράμματος POMELO μαζί με τους εργαζόμενους σε δομές νεολαίας εφάρμοσαν πιλοτικά τις εφαρμογές που δημιουργήθηκαν στο πρόγραμμα. Περισσότερες λεπτομέρειες:

• Σχολιασμός των ερευνών που έγιναν στην αρχή του προγράμματος σχετικά με τα οφέλη και τη δύναμη της μουσικής.

• Χάρτης δεξιοτήτων. Οι ικανότητες και τα οφέλη που προέρχονται από τη μουσική.

• Εφαρμογή πληροφοριακών παιχνιδιών  που δημιουργήθηκαν για να κεντρίσουν την περιέργεια και τη θέληση για μάθηση στη νεολαία, μετανάστες και ντόπιους νέους.

• Εφαρμογή του εκπαιδευτικού υλικού για εργαζόμενους σε δομές νέων και κοινωνικών λειτουργών και σύγκριση των διαφορετικών τρόπων γραφής του ίδιου ήχου ή της διαφορετικής προφοράς ορισμένων συλλαβών.

• Τέλος, διερεύνηση της καταπληκτικής σύνδεσης της μουσικής και του πολιτισμού, με την συγγραφή στίχων, δημιουργία και επεξεργασία μουσικού βίντεο, με τις οδηγίες του εκπαιδευτικού υλικού για ντόπιους και μετανάστες νέους.

Ρωτήσαμε τους συμμετέχοντες: «Τι σας άρεσε περισσότερο σε αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα;» 

Σας παραθέτουμε μερικά από τα ενθουσιώδη σχόλιά τους:

"Άψογη συνεργασία. Η μουσική είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να ξεπεράσουμε τους φόβους και να μας κάνει να νιώθουμε ενωμένοι »

«Το γεγονός ότι δεν ήταν πολύ ακαδημαϊκό και περιστρεφόταν γύρω από πρακτικά ζητήματα.»

"η ατμόσφαιρα"

«Ήταν πολύ θετικό.»

"Ο τρόπος να γνωρίστε άτομα από διαφορετικούς πολιτισμούς"

«Μου άρεσε αυτή η εμπειρία γιατί μου έδωσε την ευκαιρία να διευρύνω τις γνώσεις μου και να προσφέρω στους νέους μετανάστες νέα εργαλεία για να ενταχθούν στην τοπική μας κοινότητα»

 

«Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η συνεργασία με συναδέλφους από άλλες χώρες και η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών σχετικά με τη διδασκαλία μιας ξένης γλώσσας μέσω μουσικής / τραγουδιών».

"Σας ευχαριστώ, πολύ ομάδα POMELO, για ένα πολύ χρήσιμο εργαστήριο!"

«Ο ενθουσιασμός όλων των συμμετεχόντων»

 

Το επόμενο και τελευταίο βήμα του έργου θα είναι η εκδήλωση διάχυσης των αποτελεσμάτων στην οποία προσκαλείτε όλοι. Θα έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε περισσότερα για το πρόγραμμα, τους συνεργάτες και τα εκπληκτικά αποτελέσματα που δημιουργήθηκαν.

 

Περισσότερα...

Εκπαιδευτική δράση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «POMELO - Power of Voice, Melody and Diversity»

Εκπαιδευτική δράση στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  Erasmus+ με τίτλο «POMELO - Power of Voice, Melody and Diversity»

Την Παρασκευή 02 Οκτωβρίου 2020, τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στο Περιγιάλι Καβάλας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος  Erasmus+ με τίτλο «POMELO - Power of Voice, Melody and Diversity» (κωδικός προγράμματος “2018-2IT03-KA205-13960”).

Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε, σε συνεργασία με την “Solidaritynow”, δράση ενσωμάτωσης μεταναστών / προσφύγων με τη χρήση μεθόδων και τεχνικών διδασκαλίας εκμάθησης της γλώσσας, στις οποίες η μουσική έχει ουσιώδη ρόλο. Η εφαρμογή των ασκήσεων και η βιντεοσκόπηση αποτελούν μέρος της παραγωγής του παραδοτέου υλικού του προγράμματος : «Training Kit for local and migrant young people».

Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις μας επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος https://pomelo-project.eu/el/

Περισσότερα...

Δελτίου Τύπου 2 - Erasmus+ “POMELO”

  

Δελτίου Τύπου 2 -Erasmus+ “POMELO”

Είστε έτοιμοι να παίξετε μαζί μας;

Τους τελευταίους μήνες, οι εταίροι του σχεδίου Erasmus+ «POMELO(PowerofVoice, MelodyandDiversity συνεργάστηκαν ενώνοντας την τεχνογνωσία και τον ενθουσιασμό τους, για να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν διαδραστικά παιχνίδια γνώσης (info-games)  που συνδυάζουν τη μουσική και την γλωσσική εξάσκηση.

Τα info-games είναι από τις πιο σημαντικές  εκπαιδευτικές πηγές του POMELO! Είναι διασκεδαστικά και φιλικά προς το χρήστη και είναι  προσβάσιμα τόσο από τον υπολογιστή όσο και από το κινητό σας.

Μέσα από ένα σύνολο δραστηριοτήτων που  αξιοποιούν  τη μουσική, ως μέσο κοινωνικής ένταξης και μάθησης, τα παιχνίδια  κεντρίζουν την περιέργεια και ενδυναμώνουν τη μαθησιακή διαδικασία τόσο της νεολαίας μεταναστών όσο και της τοπικής νεολαίας.

 Ας ανακαλύψουμε μαζί τα παιχνίδια ένα προς ένα!

- TheEnchantedGarden (ο Μαγεμένος Κήπος): σε 4 διαφορετικούς κήπους με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, οι παίκτες θα ακούσουν πολλά κομμάτια συνομιλίας σε διαφορετική γλώσσα και θα πρέπει να την αναγνωρίσουν. Σας ακούγεται εύκολο; Δεν είμαστε και τόσο σίγουροι!

- Thecastleofsounds (το κάστρο των ήχων): μπείτε σε ένα μαγικό κάστρο, ανοίξτε τις πόρτες του και αναγνωρίστε τα όργανα που προέρχονται από διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο.

- Treasurehunting (Κυνήγι θησαυρού): αυτό το παιχνίδι είναι ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο με 10 βήματα στα οποία ο παίκτης μπορεί να δοκιμάσει τις ικανότητές του σε διαφορετικά πεδία, μαθαίνοντας για περίεργα πράγματα που σχετίζονται με τις διαφορετικές χώρες και τους πολιτισμούς τους.

Οι εμπλεκόμενοι παίκτες, νεολαίας μεταναστών και της τοπικής νεολαίας, θα μάθουν παίζοντας και διασκεδάζοντας, σχεδόν χωρίς να το συνειδητοποιήσουν!

 Τα παιχνίδια είναι έτοιμα. Ήρθε η ώρα για παιχνίδι!!!

 Μόλις ολοκληρωθούν τα παιχνίδια, θα έρθει η ώρα να παίξουμε μαζί.

Τις επόμενες εβδομάδες, η νεολαία μεταναστών και εκπαιδευτικοί στην Ιταλία, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Ελλάδα, στην Πολωνία και στην Κύπρο, θα κληθούν να δοκιμάσουν τα παιχνίδια και να μας δώσουν την ανατροφοδότησή τους. Η γνώμη τους, στο τελικό στάδιο ανάπτυξης των παιχνιδιών είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης εκπαιδευτικής διαδιακασίας, που ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας μεταναστών και της τοπικής νεολαίας.

Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης που οφείλεται στον COVID-19, αυτή η πρώτη φάση δοκιμής θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως, αλλά θα χαρούμε να δοκιμάσουμε και να παίξουμε το συντομότερο δυνατό από κοντά.

Ακόμη και αν η φυσική παρουσία δεν είναι εφικτή, μπορούμε να μάθουμε κάτι καινούργιο καθώς διασκεδάζουμε και να μοιραστούμε τις απόψεις και τις εμπειρίες μας. Σε απόσταση αλλά συνδεδεμένοι, μπορούμε να περάσουμε χρόνο μαζί και να ξεπεράσουμε αυτήν την περίοδο ισχυρότεροι από πριν.

Οπότε τι περιμένετε; Παίξτε μαζί μας!

Ιούνιος 2020

Μάθετε περισσότερα :

Στην ιστοσελίδα του Pomelohttps://pomelo-project.eu/el/

Στο Facebook του Pomelohttps://www.facebook.com/Pomelo-POwer-of-Voice-MELOdy-and-Diversity-608920966244075/

 

 project n.: 2019-2-IT03-KA205-013960                         

Περισσότερα...

Επιμορφωτική ημερίδα που έγινε στο Μουσικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης με θέμα ”Σύνταξη αίτησης για ένα επιτυχημένο σχέδιο αίτησης ΚΑ2 ERAMUS+

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιμορφωτική ημερίδα που έγινε στο Μουσικό Σχολείο Αλεξανδρούπολης με θέμα ”Σύνταξη αίτησης για ένα επιτυχημένο σχέδιο αίτησης ΚΑ2 ERAMUS+ “ στις 17/12/2019.

 

Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές συμπράξεις για τη σχολική εκπαίδευση, οι πολιτικές προτεραιότητας του προγράμματος ERASMUS+ καθώς και τα βήματα για την εκπόνηση ενός επιτυχημένου σχεδίου. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν τα προγράμματα ΚΑ2 ERASMUS+ «Pomelo» και «Effective methodology of teaching for children with ASD from mainstream schools» στα οποία συμμετέχει ως εταίρος η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης.

 

Ευχαριστούμε θερμά τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου Ελένη Ανδριαδέλλη, Μουσικών και Ξάνθη Αλμπανάκη, Θεολόγων για την εξαιρετική τους πρωτοβουλία και συνεργασία, τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου Στ. Αποσταλακούδης για τη υποστήριξη και την προτροπή προς τις σχολικές μονάδες για την υλοποίηση προγραμμάτων Erasmus+, τη Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Πλακωτή Ελένη για την θερμή φιλοξενία καθώς και τους 85 εκπαιδευτικούς για την ενεργό συμμετοχή τους.

Περισσότερα...

2η Διακρατική Συνάντηση ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/POMELO στην Κομοτηνή

Από τις 3 έως 4 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε,  στην Κομοτηνή, η 2η Διακρατική Συνάντηση των εταίρων για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/POMELO (Power of Voice, Melody and Diversity). Μία ομάδα 7 ατόμων, που αποτελούν τους αντιπροσώπους των χωρών – εταίρων του σχεδίου (PRISM και PMF από την Ιταλία, MUS-E από την Κύπρο, PELICAN από την Τσέχικη Δημοκρατία και SAN από την Πολωνία), φιλοξενήθηκαν από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Το πρόγραμμα της συνάντησης περιλάμβανε οργανωτικά αλλά και οικονομικά θέματα του σχεδίου, όπως η αξιολόγηση της προόδου των αποτελεσμάτων του προγράμματος,  η διάδοση και η εξασφάλιση της ποιότητας του σχεδίου, η επίβλεψη των διοικητικών εργασιών που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αλλά και που πρόκειται να υλοποιηθούν μέχρι την επόμενη συνάντηση, ο σχεδιασμός των δράσεων για τους επόμενους μήνες και η επίλυση των προβλημάτων/θεμάτων που προέκυψαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του σχεδίου. Ο κάθε εταίρος συνέβαλε μέσω ανταλλαγής εμπειριών, δραστηριοτήτων και μεθοδολογιών, προκειμένου να βρεθεί η καλύτερη λύση για τη βελτίωση της ένταξης των νέων και μεταναστών σε ένα διαφορετικό κοινωνικό περιβάλλον, μέσω της μουσικής.

 

Επίσης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έδωσε στους εταίρους την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον συνδυασμό δυτικών και ανατολικών πολιτισμικών στοιχείων της καθημερινής ζωής της Κομοτηνής, μέσω πολιτιστικών επισκέψεων και συνδιαλέξεων. Η τοπική ζωντανή μουσική και οι χοροί συνέβαλαν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των εταίρων και έδωσαν ένα νέο αέρα στις δραστηριότητες του POMELO. 

 

Περισσότερα...

Δελτίου Τύπου 1 - Erasmus+ “POMELO”

  

Δελτίου Τύπου 1 -Erasmus+ “POMELO”

Ένα νέο διεθνές πρότζεκτ έχει ξεκινήσει μέσω μίας Ευρωπαϊκής συνεργασίας, του οποίου σκοπός είναι να ενθαρρύνει την κοινωνική ένταξη των νέων μεταναστών στην τοπική κοινότητα της νεολαίας. Τα παραδοτέα του POMELO θα χαρακτηρίζονται από πρωτότυπη εκπαιδευτική μεθοδολογία, εκπαιδευτικά εργαλεία και πρακτικές που θα συνδέουν τις γλώσσες, τους πολιτισμούς και την εκπαίδευση μέσω της μουσικής. Στο πρότζεκτ αυτό συμμετέχουν συνεργάτες από την Τσεχία, την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ιταλία και την Κύπρο.

Η παγκοσμιοποίηση, η κοινωνική ένταξη, ο πολιτισμός, η γλώσσα και η διασύνδεση των εθίμων αποτελούν ένα ευρύ θέμα διεθνούς συζήτησης. Η παγκοσμιοποίηση δεν επιδρά μόνο στη σύνδεση πολιτισμών, γλωσσών, κοινωνικών νόρμων και στον αμοιβαίο εμπλουτισμό τους, αλλά μπορεί να οδηγήσει επίσης, σε παρεξηγήσεις, σε κοινωνικούς αποκλεισμούς, σε συγκρούσεις και σε φαινόμενα έλλειψης σεβασμού. Ο σκοπός του POMELO είναι να εξαλείψει τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις και να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σεβασμού, όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να εκφραστούν. Το POMELO απευθύνεται στην τοπική νεολαία ηλικίας μεταξύ 12 – 25 ετών, σε μετανάστες και σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, της εκμάθησης γλωσσών και της ένταξης των μεταναστών.

Και πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος; «Μέσα από κάτι, που συνδέει τους ανθρώπους από την απαρχή των πολιτισμών – τη μουσική» λέει ο SimoneIndovina, o συντονιστής του πρότζεκτ και μέλος του ιταλικού οργανισμού PRISM. Η ακαδημαϊκή λογοτεχνία επιβεβαιώνει τις θετικές επιρροές της μουσικής στην εκμάθηση γλωσσών. Τα παραδοτέα του POMELO αποτελούν ένα σύνολο δραστηριοτήτων, τα οποία ενθαρρύνουν την ένταξη μέσω παροχής οδηγιών για το πώς να χρησιμοποιηθεί η μουσική στην εκμάθηση γλωσσών, με πρωτοποριακό, εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο.

Σκοπός του έργου είναι να αναπτύξει ένα παιχνίδι πληροφοριών, ένα χάρτη μουσικής επάρκειας, ένα πακέτο εκπαίδευσης για κοινωνικούς φορείς και άτομα που εργάζονται με την νεολαία και ένα πακέτο εκπαιδευτικών εργαλείων για τη τοπική νεολαία και τη νεολαία μεταναστών. Αυτά τα εργαλεία θα προσφέρουν την καθοδήγηση στις ομάδες στόχους και στους εκπαιδευτές, σε διάφορα επίπεδα (τεχνικής, μεθοδολογίας, κοινωνικό, πολιτιστικό.. ). Όλα τα παραδοτέα και το εκπαιδευτικό υλικό του πρότζεκτ θα είναι δωρεάν διαθέσιμο στην ιστοσελίδα, στις ακόλουθες γλώσσες. Τσέχικα, Ελληνικά, Πολωνικά, Ιταλικά και Αγγλικά.

Κατά τη διάρκεια της πιλοτικής περιόδου, θα διοργανωθούν, από τις συνεργαζόμενες χώρες, εργαστήρια για τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, των γλωσσών και της κοινωνικής ένταξης. Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι η δημιουργία βιντεοσκοπημένου πολυπολιτισμικού υλικού, που θα συνδέει τη μελωδία και τους στίχους τραγουδιών διαφορετικών πολιτισμών, με την εκπαίδευση, τη δημιουργικότητα και την αμοιβαία κατανόηση. Ένα μέρος του υλικού που θα προκύψει από τα εργαστήρια αυτά, θα επιλεγεί για να παρουσιαστεί στο τελικό διεθνές συνέδριο.

Στην κοινοπραξία αυτής της δίχρονης συνεργασίας, συμμετέχουν δύο ιταλικοί οργανισμοί – μία MKO η PRISMκαι ένας τεχνικός συνεργάτης η P.M.FResearch, το ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών SANτης Πολωνίας, μία Κυπριακή ΜΚΟ – η MUS-ECyprus, μία ελληνική περιφερειακή αρχή εκπαίδευσης - η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και ένας Τσέχικος Οργανισμός - η PELICAN.

Ιούνιος 2019

Μάθετε περισσότερα :

Στην ιστοσελίδα του Pomelo: https://pomelo-project.eu/el/

Στο Facebook του Pomelo: https://www.facebook.com/Pomelo-POwer-of-Voice-MELOdy-and-Diversity-608920966244075/

 

 project n.: 2019-2-IT03-KA205-013960                         

Περισσότερα...

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Με χρήση του mouse: Πατήστε το πλήκτρο Ctrl και κυλήστε το ροδάκι του mouse για μεγέθυνση ή σμίκρυνση.
Με χρήση του πληκτρολογίου: Πατήστε το πλήκτρο Ctrl και το πλήκτρο (+) για Μεγέθυνση ή το πλήκτρο Ctrl και (-) για σμίκρυνση.