Για να μεταβείτε στην νέα ιστοσελίδα της  Περιφερειακής Δ/νσης Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπ/σης Αν. Μακεδονίας-Θράκης κάντε κλικ ΕΔΩ

Τελευταίες Ανακοινωσεις

Εκδήλωση Erasmus+

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜ-Θ ΣΤΟ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ - ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης παραβρέθηκε στο εναρκτήριο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014 στην Ακαδημία Αθηνών, παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και της Επιτρόπου αρμόδιας για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κ. Ανδρούλλας Βασιλείου.

 

Το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ στοχεύει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες κοινωνικές και εργασιακές ανάγκες του Ευρωπαίου πολίτη. Περίπου 6 εκατομμύρια νέοι στην Ε.Ε., κάτω των 25 ετών, είναι άνεργοι,ενώ το ποσοστό ανεργίας σε αυτή την ηλικία στην Ελλάδα κυμαίνεται κοντά στο 60% . Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την έρευνα McKinsey που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, ένας μεγάλος αριθμός εργοδοτών στην Ευρώπη ισχυρίζεται ότι δυσκολεύεται να βρει νέους εργαζόμενους με τις δεξιότητες που χρειάζονται. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος από την εκπαίδευση στην απασχόληση έχει εμπόδια, όπως το κόστος της ανώτατης εκπαίδευσης, η έλλειψη πληροφόρησης των νέων σχετικά με την αγορά εργασίας και η κοινωνική προκατάληψη ως προς την επαγγελματική εκπαίδευση. Επίσης, οι εργοδότες παρατηρούν ελλείψεις σε δεξιότητες όπως η προφορική επικοινωνία και το εργασιακό ήθος. Τέλος, παρατηρείται η δυσκολία μετάβασης από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας με πολλούς νέους να μένουν άνεργοι για μεγάλη περίοδο μετά την αποφοίτησή τους.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, υπάρχει έλλειψη βασικών δεξιοτήτων στην Ευρώπη και δυσκολία μετάβασης από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας. Το νέο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα μέσα από τρεις Βασικές Δράσεις, οι οποίες αφορούν την ατομική κινητικότητα, τις συνεργασίες μεταξύ των οργανισμών και τις μεταρρυθμίσεις. Το νέο πρόγραμμα με προϋπολογισμό 14,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (40% υψηλότερη του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης και της Νεολαίας σε Δράση) στοχεύει σε 4 εκατομμύρια επωφελούμενους Ευρωπαίους, και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος Erasmus+ (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/index_en.htm) υπολογίζεται ότι στο νέο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν:

  • 2 εκατομμύρια φοιτητές για σπουδές,
  • 650.000 σπουδαστές επαγγελματικών σχολών για κατάρτιση ή εργασία,
  • 800.000 λέκτορες, εκπαιδευτικοί, επιμορφωτές, εκπαιδευτικό προσωπικό και νέοι εργαζόμενοι, οι οποίοι θα διδάξουν ή θα εργαστούν στο εξωτερικό,
  • 500.000 νέοι σε προγράμματα ανταλλαγής και εθελοντικής απασχόλησης,
  • 200.000 φοιτητές που θα λάβουν δάνειο για μεταπτυχιακές σπουδές,
  • 25.000 φοιτητές με υποτροφίες για κοινά πτυχία Master,
  • 125.000 σχολεία, επαγγελματικές σχολές, κέντρα κατάρτισης, ινστιτούτα ανώτατης εκπαίδευσης, οργανισμούς και επιχειρήσεις για 25.000 «στρατηγικές συμμαχίες»,
  • 1500 ινστιτούτα ανώτατης εκπαίδευσης και επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν πάνω από 150 «συμμαχίες γνώσης»
  • 2000 ιδρύματα επαγγελματικής κατάρτισης και επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν πάνω από 150 «συμμαχίες τομεακών δεξιοτήτων»
  • 600 συμπράξεις για τον αθλητισμό.

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αρβανιτόπουλος, αναφερόμενος στα παραπάνω, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού χώρου δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων. Αναφέρθηκε στις δυνατότητες των ΤΠΕ και των ανοιχτών τεχνολογιών που προσφέρουν καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και ανοίγουν νέους δρόμους στην εκπαίδευση και την κατάρτιση. Η διεθνοποίηση της εκπαίδευσης, τόνισε, μέσω των μετακινήσεων και των δικτυακών υπηρεσιών δημιουργεί διευρυμένη εκπαιδευτική προσφορά, στην οποία η χώρα μας πρέπει να συμμετάσχει ενεργά. Το νέο πρόγραμμα Erasmus+ στοχεύει στη συμμετοχή των νέων στα κοινά και στην ενίσχυση των αδύναμων και μη προνομιούχων κοινωνικών ομάδων με απώτερο σκοπό την κοινωνική συνοχή μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Επίτροπος αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κ. Βασιλείου έθεσε ως κεντρική έννοια την ΕΛΠΙΔΑ, η οποία καλλιεργείται μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις πολιτικές των κυβερνήσεων, ορίζοντας τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε. Πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της εκπαίδευσης η οποία δίνει την αίσθηση της ταυτότητας, επαναπροσδιορίζει τις αξίες και αποτελεί το εργαλείο διαμόρφωσης της κοινωνίας του μέλλοντος, μιας κοινωνίας ανοικτής, δίκαιης και αειφόρου. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα Erasmus+ στοχεύει σε μία έξυπνη, αειφόρο, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με τον προϋπολογισμό του να καταδεικνύει ότι η εκπαίδευση βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής της ΕΕ. Η Επίτροπος έθεσε επιγραμματικά τους εξής στόχους – στρατηγικές για την εκπαίδευση και την κατάρτιση:

  • Αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου
  • Αντιμετώπιση της δυσκολίας ανάγνωσης και του αναλφαβητισμού
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων ξένων γλωσσών
  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων ΤΠΕ
  • Νέες δεξιότητες και ικανότητες και εμπλουτισμός μάθησης μέσα από τυπικές και άτυπες δομές
  • Επαγγελματική κατάρτιση
  • Μαθησιακή κινητικότητα
  • Δάνεια στους φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές
  • Συνέργειες μεταξύ των πανεπιστημίων, της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων
  • Κοινωνική αξία του αθλητισμού

Η κ. Βασιλείου τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση δημιουργεί κοινές προκλήσεις και ότι το πρόγραμμα Erasmus+ στοχεύει σε μια νέα εταιρική σχέση όλων των παραγόντων σε όλα τα επίπεδα. Ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης αποτελεί καθήκον για την ποιοτική ζωή και εργασία. Αυτή είναι η πρόκληση για την Ευρώπη και εδώ η Ευρώπη θα κάνει τη διαφορά.

Στη συνέχεια, εμπειρογνώμονες από την ΕΕ και την Ελλάδα, ανέπτυξαν πιο αναλυτικά την στρατηγική και δομή του προγράμματος Erasmus+. Το νέο πρόγραμμα είναι πιο εύκολα κατανοητό και ευνοεί τα συνέργειες τόσο ανάμεσα σε τυπικές και μη τυπικές μορφές μάθησης όσο και ανάμεσα σε πολλούς εμπλεκόμενους (stakeholders). Αποτελείται από τρεις (3) Βασικές Δράσεις (KeyActions), οι οποίες έχουν αντίκτυπο σε τρία επίπεδα: άτομα, ιδρύματα/οργανισμούς και πολιτικές.

Η Βασική Δράση 1 (KeyAction 1) αφορά την κινητικότητα των ατόμων (φοιτητών, εκπαιδευτικών, προσωπικού) και στοχεύει στην αύξηση της δυνατότητας απασχόλησης, την προσαρμοστικότητα και την ενδυνάμωση των νέων και των εργαζόμενων. Αφορά φοιτητές ΑΕΙ, σπουδαστές στην επαγγελματική κατάρτιση και ανταλλαγές εκπαιδευτικού προσωπικού. Δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να λαμβάνουν εύκολα δάνεια για μεταπτυχιακές σπουδές και δίνει περισσότερες υποτροφίες για κοινές διδακτορικές σπουδές. Προάγονται επίσης οι εκδηλώσεις ευρωπαϊκής εθελοντικής υπηρεσίας μεγάλης κλίμακας. Στη δράση αυτή σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι οργανισμοί που θέλουν να στείλουν προσωπικό, εκπαιδευτικούς ή φοιτητές στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν στρατηγική, ώστε η κινητικότητα να έχει ένα συστημικό αντίκτυπο σε αυτούς. Για το λόγο αυτό, όλες οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω των ιδρυμάτων/οργανισμών/σχολείων.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε:

  • το Δίκτυο Euromobility (http://www.europemobility.eu ) το οποίο αποτελεί προϊόν συνεργασίας διαφορετικών ομάδων ενδιαφερόμενων στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση.
  • Το Πρόγραμμα EVS (EuropeanVoluntaryService) (http://www.europeanvoluntaryservice.com ) που στοχεύει στην απασχόληση των νέων και την κατάρτισή τους σε άτυπες δομές μέσα από την εργασία.

Η Βασική Δράση 2 (Key Action 2) αφορά τη συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών και στοχεύει να έχει αντίκτυπο σε επίπεδο οργανισμών, γεφυρώνοντας το Ευρωπαϊκό χάσμα δεξιοτήτων. Μέσα από τη διακρατική συνεργασία παρέχεται η δυνατότητα βελτίωσης πρακτικών και ανάπτυξης νέων αναλυτικών προγραμμάτων, μαθησιακών υλικών και μεθόδων διδασκαλίας, έχοντας υπόψη τους στόχους της Στρατηγικής της Ευρώπης 2020 (δεξιότητες ΤΠΕ, αντιμετώπιση τις πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου κλπ.). Η ΒΔ2 περιλαμβάνει :

  • τις Στρατηγικές συμπράξεις στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και της νεολαίας. Αφορά τις διακρατικές συνέργιες οργανισμών για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών. Απαιτεί συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς της εκπαίδευσης (τυπικούς και άτυπους) και ανάμεσα σε διαφορετικούς εμπλεκόμενους. Απαιτούνται τουλάχιστον 3 οργανισμοί από 3 χώρες (σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στις στρατηγικές συμμαχίες μόνο σχολείων ή τοπικών/περιφερειακών οργανισμών η συνεργασία μπορεί να γίνει μεταξύ 2 ιδρυμάτων από 2 χώρες).
    • τις Συμμαχίες γνώσης (Knowledge Alliances) μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων για τις οποίες χρειάζεται η σύμπραξη τουλάχιστον 6 οργανισμών από τουλάχιστον 3 χώρες.
    • τις Συμμαχίες τομέα δεξιοτήτων(SectorSkillAlliances) μεταξύ των ιδρυμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, οι οποίες αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό επιχειρήσεων στην ΕΕ. Οι ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για καταρτισμένο προσωπικό αποτελούν πρόκληση για την ΕΕ ενώ εξίσου σημαντικός θεωρείται ο ρόλος των εμπορικών επιμελητηρίων. Για μια σύμπραξη στον τομέα αυτό απαιτείται η συνεργασία 9 τουλάχιστον εταίρων από τουλάχιστον 3 χώρες.
    • την Ανάπτυξη ικανοτήτων στον τομέα της νεολαίας. Πρόκειται για διακρατικές συνεργασίες και ανταλλαγές σε επίπεδο οργανισμών ή και περιφερειών με στόχο την εργασία των νέων, τη μη τυπική μάθηση και τον εθελοντισμό. Απαιτούνται τουλάχιστον 3 οργανισμοί από 3 χώρες.

Η Βασική Δράση 3 (KeyAction 3) σχετίζεται με την υποστήριξη μεταρρυθμίσεων πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό υποστηρίζεται ο διαρθρωμένος διάλογος και ειδικότερα η συνεδρίαση μεταξύ των νέων και των υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων στον τομέα της νεολαίας. Αφορά τους φορείς που δημιουργούν πολιτική (policymakers) και στοχεύει στο διάλογο για τις σωστές πολιτικές σύμφωνα με τους στόχους Στρατηγικής της Ευρώπης 2020 μέσα από μελέτες, δίκτυα και διάλογο με τους εμπλεκόμενους. Επίσης επιτρέπει την πιλοτική εφαρμογή νέων πολιτικών σε μικρο-επίπεδο πριν αυτές εφαρμοστούν σε μεγάλη κλίμακα.

Συμπερασματικά, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ δημιουργεί εταιρικές σχέσεις με όλες τις ομάδες εμπλεκόμενων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, εμπλέκει διαφορετικές μορφές τυπικής και μη τυπικής μάθησης, προσδοκά τη γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων στην ΕΕ και στοχεύει στη μείωση της ανεργίας βελτιώνοντας συστήματα και μεθόδους εκπαίδευσης. Όπως αναφέρεται στον τίτλο του εναρκτήριου συνεδρίου, το Erasmus+ αποτελεί μια ευκαιρία εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης, νεολαίας και αθλητισμού τον 21ο αιώνα.

Για την Ελλάδα, την υλοποίηση του Erasmus+ έχει αναλάβει το Ι.Κ.Υ., στην ιστοσελίδα του οποίου (http://www.iky.gr/europaika-programmata/erasmus-plus ) παρέχεται πληροφόρηση για το πρόγραμμα στην Ελληνική γλώσσα.

1ο Βραβείο για την ιστοσελίδα μας

Εκπαίδευση Προσφύγων

 

 

 

study4exams

Παρατηρητήριο Βίας Α.Μ.Θ.

diavgia

Τοπική Ιστορία

digital school

 

 

Για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Με χρήση του mouse: Πατήστε το πλήκτρο Ctrl και κυλήστε το ροδάκι του mouse για μεγέθυνση ή σμίκρυνση.
Με χρήση του πληκτρολογίου: Πατήστε το πλήκτρο Ctrl και το πλήκτρο (+) για Μεγέθυνση ή το πλήκτρο Ctrl και (-) για σμίκρυνση.

şişli travestibedava bahisşişli travestipaycell bahis sitelerikareasbetyabancı dizi izlebetingo girişgobahis girişkareasbet girişasper casino girişsiyah bayrak aynadeneme bonusu veren sitelergüvenilir poker siteleriftn bahis sitelerikareasbet güncel girişen güvenilir casino siteleriforum bahisBakırköy Escortbetboss girişesbetbedavabahis.onlinecasibomcasibomholiganbetholiganbetcasibomcasibombedava bahisesbetbullbahiscasibombenimbahisbenimbahiscasibomcasibomyabancı dizi izlecasibomcasibomcasibomcasibomholiganbetizmir travesticasibom güncel girişcasibom güncel girişcasibom güncel girişizmir travesticasibom güncel giriş istanbul travestiizmir travestiBeylikduzu TravestiBakırköy Escortcasibomcasibomcasibomcasilotcasilot girişcasilotcasilotcasilot girişcasilotcasilothipercasinohipercasinohipercasino girişhipercasinocasinoslotcasinoslotcasinoslotcasinopercasinoper girişCasinoperbahisnowBahisnowBahisnowBahisnowsweet bonanza oynaBig bass bonanza oynaaviator oynalightning rulet taktikgates of olympus demo oynabigger bass bonanzawild wild riches demotropical tiki demodog house demosugar rush demoAviatrix oynawild west gold oynabarn festival demobigger bass blizzard demorelease the kraken demoBulky Fruits DemoKazı Kazan OynabetonredBahisnow Tvgates of olympus oynacasinoslotsweet bonanza slotAviatrix oynawild wild riches demofruit party demopragmatic slotlarıwild west gold demo oynastarlight princess demobahisnowbahisnowbahisnowcasinoslotZeus Vs Hadescasinoslotcasinopercasinocasinopercasinoper girişcasinoper şikayethipercasino girişhipercasino girişcasinoper girişcasilot şikayetcasilot güncel girişcasilot girişcasilotcasilot girişjupwinCasibom güncel girişHoliganbet güncel girişizmir escortistanbul escortesenyurt escortbeylikdüzü escortbeylikduzu escortbeylikduzu escortCasibom güncel girişCasibomCasibomCasibomDeneme Bonusu Veren SitelerCasino siteleri30 TL Bonus Veren Bahis Siteleri betmatikmariobetonwinbetistsüpertotobetgrandpashabet telegramBetist GirişCasino Oyunlarıbullbahisbullbahisen iyi bahis siteleri 2024Bakırköy Escortşişli travestibakırköy escortuçak oyunu bahisstarzbet girişPHP Shell indirbetturkeybetturkeybetparken iyi bahis sitelerimedyamuhabiri.comAdaxbetcanlı maç izlejojobetboomcrystaltoys.combetturkey girişbetturkey twitterbetturkey girişbetturkey twitterxslot twitterxslot girişxslot twitterdeneme bonusu veren sitelerbetpark girişbetistmarsbahisxslotxslot girişxslot twitterBetcioBetturkeyMatadorbetbetforward-shart.com1xbet-1xir.comdeneme bonusu veren sitelerdeneme bonusu veren sitelerankara evden eve nakliyatCasibomDeneme BonusuBets10 GirişMobilbahis Girişcasibom girişbeylikdüzü escort bayancasibomBetturkeybetturkey girişbetturkey twitterbetturkey güncel girişbetturkey yeni girişbetturkeybetturkey girişstarzbet güncel girişbetturkeybetturkey girişbetturkey twitterbetturkey güncel girişdeneme bonusu betturkeyxslotxslot girişxslot güncel girişxslot yeni girişxslot güncel adresxslot güncel adresbeylikdüzü escortbeylikdüzü escortistanbul escortsuperbetinBinance Kayıt Olmaistanbul tabelacıreklam tabelatotem tabelabetkombetkombahiscom güncelbahiscom twittertipobet güncel giriştipobet günceltipobet tvmariobet girişmariobet twittermariobettarafbet giriştarafbet twittertarafbet günceltarafbet adresbetturkey girişbetturkey twitterBetnano girişPusulabetbahiscom girişbahiscom twittersuperbetinbetturkeystarzbet girişstarzbet twitterstarzbet girişstarzbet twittercasibombetturkey girişbetturkey twitterparibahisdeneme bonusu veren sitelercasibombahiscom girişbahiscom twitterdeneme bonusu veren sitelerportobetBetnano hacklink al duşakabin fiyatları fethiye escort bayan escort - vip elit escort dizi film izle erotik film izle duşakabin hack forum casibom marsbahis marsbahisgirtr marsbahis matadorbet casibom starzbet اباحياباحي عربيvozolhttps://www.tedxpenn.com/betturkey güncel girişSahabethttps://pragmaticplayoyun.orgKartal EscortSweet Bonanza oynaonwin girişwildwildriches.onlineiqosaviator oynahttps://www.cerceve.net/Gates Of Olympusgrandpashabethızlıbahisbetwoonroyalbet girişpalacebetroyalbet girişgrandpashabet girişpalacebet girişbetsalvadorpornopashagaming girişpashagamingburadaTarafbettanıtım yazısı nedirsahabet girişDuşakabin Fiyatlarıduşakabin modelleriduşakabin tekerleğiduşakabin camıduşakabin temizliğihaber yazılımıbetturkeybetebetbet10bethttps://www.esigaratoptanci.com/iqostipobetslot sitelerielektronik sigaraomeglebets10bets10matbetbets10Betoffice girişjojobetholiganbetcasibomcasibom国产线播放免费人成视频播放casibomsekabetcasibomerotik film izleSahabet Girişcasibomholiganbetparibahis güncelJojobetvozolJojobetSahabetpornoxhamster pornocratosroyalbet girişaviator oynacasibomsekabetbahsegelimajbetjojobetPusulabetholiganbetiqos elektronik sigaramegabahisbetturkey1xbetmatbettipobetjojobetsahabetonwinDeneme Bonusu Veren Sitelercasibomkralbet国产线播放免费人成视频播放iqoscasibomSahabetnakitbahisbets10mobilbahiscasibom国产线播放免费人成视频播放piabellacasinotrend topictrend topic satın alcasinometropolavcilarescort.net/国产线播放免费人成视频播放https://cratosroyalbet.gen.trhttps://hizlibahis.gen.trhttps://betwoon.livehttps://betwoon.linkhttps://grandpashabet.bizhttps://www.grandpashabet.shophttps://grandpashabetuyelik.com.trhttps://grandpashabet-giris.com.trhttps://pashagaminggiris.gen.trhttps://palacebetgiris.bizhttps://royalbet.us.comSaxenda satın alinstagram unban serviceinstagram ban serviceantika alanlarcasino seocasino seowedden op voetbalmavibetpusulabet girişbettiltdinamobetbetmatikdinamobetdinamobetdinamobetdinamobetdinamobetmavibet girişmavibet girismavibet güncel girişmavibet güncel adreskavbet girişbettiltkavbet twitterkavbet güncelbettiltbaywinpusulabetpusulabet girişpusulabet güncel girişmariobetpusulabetvdcasinoOmegletv.clickbaywinbetkomSlot Fikretvbetcratosroyalbetcratosroyalbet girişgrandpashabetgrandpashabet girişgrandpaşhabet girismariobetmatadorbet twittermariobetgrandpashabet twittertipobet girişonwin girişmatadorbet girişsahabet girişstarzbet girişbetpublic girişsupertotobet girişfixbet girişxslot girişbetmatik girişbetkom girişmariobet giriştarafbet giriş1xbet girişgrandpashabet girişmarsbahis girişbycasino girişbetturkey giriştipobetonwinmatadorbetsahabetstarzbetbetpublicsupertotobetfixbetxslotbetmatikbetkommariobettarafbetbahiscom1xbetgrandpashabetmarsbahisbycasinobetturkeybettilt girişdumanbetbetturkeymobilbahisbetkomstarzbettipobettipobet girişonwin girişmatadorbet girişsahabet girişstarzbet girişbetpublic girişbetpublic girişsupertotobet girişfixbet girişxslot girişbetkom girişmariobet giriştarafbet girişbahiscom giriş1xbet girişgrandpashabet girişmarsbahis girişbycasino girişbetturkey girişbetboobetboo girişbetboo güncel girişbetboo twitterbetboo günceldinamobetdinamobet girişhitbethitbet girişmavibetmavibetmavibetmavibetmavibetmavibetbetorspinbetorspin girişbetorspin girisbetorspin twitterdinamobetcasibomxslotjojobetstarzbetcasino seobizbetholiganbet twitterMatbetsüperbahisCasibom GirişCasibom Casino Girişbetofbetdinamobetdinamobetdinamobetdinamobetonwingrandpashabetxslotgrandpashabet twitterdinamobetstarzbet twitterMarsbahisElexbethiltonbetcasibom güncel giriştempobettipobetperabetvdcasinomariobethitbetkavbetlunabetkavbetcasibom1xbettarafbetpokerklasbetpasbetboomaltcasinomariobetwinxbetcasibomcasibomganobetganobethitbetdinamobetbaywinholiganbet twitterjojobetholiganbetklasbahiscasibombetinebetorspinbayspinbaywinbetistdumanbet7slotsjojobetMarsbahis Girişjojobetpusulabettümbetjojobetbahsegelcasibom girişsafirbettümbetjojobetbetkanyongrandbettingkalebetkulisbetdinamobetcasibomtumbettümbetjojobetbetinedinamobetkavbetbetorspinbaywinbayspinbettiltbetboomavibetbettiltCreate OpenBook Market IDbet cioson bahisbet zulaseka betntv spor betbet volesetra betbet kolikprive betpadisah betpasa casinobet satjojo betduman betpin bahisnora bahismr bahiscapitol betartemis betatlas betgala betmars bahismat betmatador bettaraf betstarz betbetparksuperbetinvbetBetvinoTipobetgabilecinsel sohbetomeglevegasslot girişcasibomgrandpashabetgrandpashabetcasibomhttps://www.iaimu.ac.id/wp-content/js/marsbahisimajbetmatbetjojobetholiganbetsekabetonwinsahabetonwingrandpashabetnakitbahispiabellacasinomeritkingdumanbetdinamobetgalabetimajbetjojobetjojobetmatbetdinamobetjojobettarafbetsekabetimajbet7slotscasibomElexbetFestwin Girişjojobetmostbetbetmoongalabethiltonbetparibahisbetsmovebetnanomavibetsalt likitMarsbahis GirişSlotellakavbetkavbetbetwoonvevobahisbetparksuperbetinvbetvbetgoldenbahisbetsmovebetsmovebetcupbetcupbahigobahigobetnanoasyabahismavibetjojobetlunabetcasibomjojobetTipobet365mariobetetsy salesvdcasinolunabetMarsbahis Güncel Girişdinamobetbahiscomhttps://www.tlmarina.com/freecam.chatcasibomUrla escortstarzbetsahabetsafirbetsahabetimajbet twittergrandpashabetpusulabetimajbetTaksim Escortparibahishonda key fob batterybetebetvbetvbetjojobetholiganbetcasibommarsbahismatbetsekabetonwinsahabetgrandpashabetnakitbahismeritkingbahsegelcratosslotkralbetdinamobetbetkanyonbets10marsbahisbets10meritkingimajbetgrandpashabetgrandpashabetbets10onwincasibomtruvabetcasibomtümbetbettiltBetturkeyBetturkey TwitterklasbahiskalebetPerabetholiganbetbaywintarafbetpokerklasbetpastipobetbetpasbetboograndpashabet twittergrandpashabetbayspinDeneme bonusu veren sitelerCasibomkadıköy travestimatadorbettarafbetsekabetpornmeritking